1. Buğday Boşaltımı & Üretim Kontrol Laboratuvarı:
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden özenle seçilen buğdaylar, Mardin'deki fabrikamıza ulaştırılır. Her parti buğdaydan sondalar yardımıyla alınan örnekler, Ens Un Üretim Kontrol Laboratuvarı’nda hektolitre, rutubet, gluten, gluten indeksi ve düşme sayısı analizlerine tabi tutulur. Yüksek kalite kriterlerimize uygun buğdaylar, kapalı silo ve depolarda kullanım amacına göre sınıflandırılır. Buğdaylar, elde edilmek istenen unun türüne göre karıştırılarak (paçallama) üretime hazırlanır.
2. Buğdayların Temizlenmesi:
Karışım halindeki buğdaylar kantardan geçerek seperatöre (ayırıcı) ulaşır. Burada, yabancı maddeler ve kırık buğdaylar ayrılır; ardından taş ayırma makinesiyle taşlar temizlenir. Bu işlemler, buğdaydan yabancı maddeleri ayırarak unun kalitesini ve rengini korumak amacıyla yapılır. İyi bir un elde etmek için buğdayların titizlikle temizlenmesi şarttır. Ens Un Fabrikası, bu iş için özel donanımlı bir temizleme ünitesine sahiptir.
3. Buğdayların Tavlanması, Kırılması ve Öğütülmesi:
Öğütme işlemi öncesi, buğday tanelerinin nem miktarı istenen düzeye çıkarılır ve tavlama işlemi ile kabuk elastik hale getirilir. Dinlendirilmiş buğdaylar, soğutulmuş çelik silindirler (valsler) yardımıyla kırılır. Öğütme, valsler arasındaki hız farkı ve dişler yardımıyla gerçekleştirilir.
4. Elekler ve Sasörler ile Unun Alınması:
Valslerde kırılan buğdaylar, pnömatik sistemle çeşitli gözeneklerdeki eleklerden geçirilir. Bu aşamada, un eleklerde boyutlarına göre, irmik ise sasörlerde yoğunluklarına göre sınıflandırılır ve tekrar öğütme işlemine tabi tutulur. Bu süreç, kepek undan tamamen ayrılana kadar devam eder.
5. Çuvallama ve Paketleme:
Üretilen un, kalite kontrolü yapılarak un silolarına aktarılır ve homojenlik sağlamak amacıyla tekrar karıştırılır. Üretim boyunca her aşamada yapılan kontrollerle, nihai ürünün kalitesi laboratuvarlarda test edilir. Ekmeğe uygunluk analizleri ve fırın testleri yapılır. Üretim standartlarına uygun olan un, el değmeden otomatik çuvallama ve paketleme ünitelerinde ambalajlanarak tüketicilere sunulur.